top of page
Etsi

Vuokrastories by Henri Haaksiala: Digital nomadit ja expatit maailmalla

  • Writer: Henri Haaksiala
    Henri Haaksiala
  • 4.3.2024
  • 2 min käytetty lukemiseen

Julkaistu alunperin: 16.10.2023 LinkedInissä


Jos kaikki maailman noin 35 miljoonaa digital nomadia koottaisi yhteen, he muodostaisivat väkiluvultaan maailman 43. suurimman valtion. Lisäksi diginomadien määrä kasvaa ennusteiden mukaan vuoteen 2035 mennessä yli miljardiin ihmiseen. Ja he muodostavat vain osan kaikista ns. ekspateista, joten tuon joukon merkitystä asuntomarkkinoilla ei nykypäivänä mitenkään voi sivuuttaa.



Olen itsekin tehnyt aiemmassa elämässäni startup-yrittäjänä 1-2kk pätkiä töitä ulkomailta, Espanjasta ja Yhdysvalloista ja haaveillut pidemmästä ajasta ulkomailla.

Suomalaisille esimerkiksi Espanja ja sen saaret, kuten Kanariansaaret, ovat täydellisiä diginomad-kohteita. Vain 2 tunnin aikaero, luotettavat yhteydet ja lämpimät säät houkuttelevat tuhansia suomalaisia etelään. Eurooppalaisessa maassa toimivat niin palvelut, yhteiskunta kuin suomalainen puhelinliittymäkin, joten etätyö onnistuu. Pelkästään Kanariansaarilla käy vuosittain jo yli 60 000 diginomadia ympäri maailmaa, pääasiassa Euroopasta. Annoin joulukuussa omasta talvestani nomadina haastattelun Espanjan suurimmalle radioasemalle Cadena SERille.


"Suosittelen kaikkia, joille se on mahdollista, kokeilemaan itse elämää diginomadina!" -Henri Haaksiala

Kun kymmenet miljoonat tekevät jotain samanlaista, aiheen ympärille syntyy myös liiketoimintaa. Kunhan diginomadien määrä mitataan sadoissa miljoonissa, voidaan puhua megatrendistä. Viime viikolla uutisoitiin berliiniläisen Habybin 43 miljoonan euron C-rahoituskierroksesta. Habyt toimii ns. Coliving-kentällä ja on petipaikoissa mitattuna alansa suurin toimija. Habyt on jo alkanut konsolidoimaan kenttäänsä ostamalla niin amerikkalaisia kuin aasialaisiakin kilpailijoita pois markkinoilta.


Coliving on nuorten ammattilaisten hostelli


Tutustuin Coliving-konseptiin itse ensimmäistä kertaa juuri Kanarialla. Asuin parin kuukauden aikana kolmessa Coliving-talossa, Airbnb-asunnossa ja yhdessä perinteisessä Resort-hotellissa. Laskin, että yökohtainen keskihintani oli 43 €, kun Resort-hotellissa majoitus maksoi noin 140 €/yö. Hotellimajoitus oli koko matkani huonoin kokemus paitsi asiakaskokemuksen, fiiliksen ja yhteisön osalta, myös fasiliteetit olivat sänkyä myöden kaikista huonoimmat. Uskallan 100 % varmuudella ennustaa, että kun syklitaloudessa seuraavan kerran lähestytään IPO-ikkunaa, näemme niistä suurimpien joukossa merkittäviä majoitustoimijoita – aivan kuten Airbnb oli Jenkkien vuoden 2020 suurin listautuminen yli 100 miljardin dollarin valuaatiollaan.


Coliving-kulttuuri ei ole vielä rantautunut Suomeen (olisin kyllä valmis osallistumaan vaikka Lapland-teemaiseen Coliving-projektiin, jos joku sellaisen perustaa), mutta on meilläkin ekspatteja. Pohjoismaisen NREP:in Noli-studiohotelleja voi pitää lähimpänä Colivingiä. Asuin itse melkein kaksi vuotta heidän lokaatiossaan Kalliossa. Osa naapureista asui siellä viikon, osa itseänikin pidempään. Ja oman keittiöllisen hotellihuoneen lisäksi käytössä oli satoja neliöitä yhteistilaa; kuntosali, sauna, spa-osasto, yhteiskeittiö, co-working-tilaa, oleskelutilaa biljardipöydän ja sohvaryhmien kanssa, elokuvahuone ja varattava neukkari. Oma suosikkini oli kattoterassi!


Myös perinteiset vuokranantajat vuokraavat kohteitaan ekspateille – joko kalustamattomana tai kalustettuna. Osassa tapauksissa vuokranantaja vuokraa kotinsa kalusteineen esim. oman ulkomaankomentonsa saakka, mutta kaikin puolin tällainen toiminta on meillä vielä lapsen kengissä. Toki Suomessakin on satoja tai tuhansia Airbnb-majoittajia, mutta mielestäni tämä toiminta palvelee paremmin lomamatkailijoita kuin varsinaisia, pysyviä ekspatteja.


Mitä vuokranantajan tulisi tietää ekspateista? 


Esimerkiksi digital nomadien keskiansiot ovat globaalisti yli 120 000 dollaria vuodessa. Suurin osa nomadeista matkustelee puolisonsa kanssa eikä heillä ole lapsia. Diginomadit ovat siis todella maksukykyinen asiakasryhmä, joka myös perustellusti vaatii asunnolta paljon. Habytin kaltaiset toimijat nostavat näiden globaaleiden maailmankansalaisten standardeja, joten jos yksityinen vuokra-asunto haluaa kilpailla parhaista mahdollisista vuokralaisista, asunnon pitää olla tiptop kunnossa ja tyylikkäästi sisustettu. Myös sijainti on tässä pelissä tärkeä!


Toisaalta nomadit eivät asu samassa maassa kauaa. Tyypillisesti diginomadi vaihtaa maata 1-4 kuukauden välein, joten heiltä ei voi vaatia perinteistä 12 kuukauden minimisopimusta. Paras ratkaisu vuokranantajan kannalta olisi pystyä generoimaan 2–3 uutta nomad-vuokrausta vuodessa, markkinahintaa kalliimmalla vuokralla. Preemiota voi perustella juuri joustavuudella ja kalustuksen tasolla. Suomessa vuokranantaja voi myös tehdä kalusteista vähennyksen vuokratulojen verotuksessa.


Kolmanneksi suosittelen kaikkia, joille se on mahdollista, kokeilemaan itse elämää diginomadina!


Henri Haaksiala

Laillistettu vuokravälittäjä, digital nomad

Koh Samui, Thailand

 
 
 

Commentaires


Asuntosijoittajalta asuntosijoittajalle

Alvar Asunnot

Olemme itsekin vuokranantajia ja asuntosijoittajia. Alvar Asunnot tarjoaa kaiken kattavan, modernin ja henkilökohtaiseen palveluun perustuvan vuokrauskokemuksen.

 

Tilaa kokenut vuokravälittäjä Henri Haaksiala maksuttomalle arviokäynnille kohteeseesi. Se ei sido sinua mihinkään vaan voit myöhemmin päättää haluatko tehdä välittäjämme kanssa toimeksiannon.

Oletko asunnonhakija? Kohteemme julkaistaan Oikotiellä, Torissa sekä Vuokraovessa. Jokaisen hakemuksen yhteydessä on uniikki hakemuslinkki juuri sitä kohdetta varten

Kutsu kokenut vuokravälittäjä
arviokäynnille!
Ei sitoumuksia!

Kiitos - olemme pian yhteydessä

© 2025 by Alvarist Oy

bottom of page